U Francusku su je doneli španski konkvistadori 1615. u vreme venčanja Luja XIII i Ane od Austrije. Pripremanje čokolade u svim oblicima ulazi u kulinarske navike u Versaju za vreme Luja XIV, koji popularizuje njenu potrošnju na dvoru. Luj XV smatra se najvećim obožavaocem ovog napitka na bazi kakaoa.

TOPLA ČOKOLADA
Recept Luja XV, prenosi se stolećima
Stavite u džezvu onoliko tabli čokolade koliko i šolja vode i ostavite masu da kratko provri na tihoj vatri; pre nego što čokoladu poslužite dodajte na količinu od četiri šolje jedno žumance i mutite masu drvenom kašikom na sasvim tihoj vatri tako da više ne vrije. Ako se pripremi dan ranije napitak je bolji. Oni koji je piju svakodnevno ostaviće malo maje za sutradan.

Umesto žumanca može se dodati umućeno belance pošto se sa njega skine gornja pena